prof. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D.
Ústav inženýrství polymerů
Délka 45 minut
Mnozí z nás si svůj jídelníček bez masa neumí představit. To ale neznamená, že nám neleží na srdci blaho planety, alespoň v tom smyslu, že cennými zdroji živočišných surovin nechceme plýtvat. Je možné při zpracování zvířat využít úplně všechno? Nejenom maso, ale třeba taky kosti a kůže, šlachy nebo vnitřnosti? A co takhle peří, srst nebo rohovinu?
Naši polymerní vědátoři vás seznámí s moderními recyklačními biotechnologiemi, při kterých může být zpracování tuhých živočišných tkání bezodpadovým procesem s minimálním dopadem na životní prostředí. A co že z těchto zdánlivě nevyužitelných surovin dokážeme získat? Budete se možná divit! Kůže, kosti a další tkáně bohaté na kolagen se průmyslově zpracovávají na želatiny, jedlé obaly, vstřebatelné materiály, lepidla, hnojiva,
nebo se přidávají do krmiv pro zvířata.
Podobně je to s keratinovými částmi těl živočichů (peří, vlna, srst, štětiny, rohovina), ze kterých můžeme vykouzlit hydrolyzáty keratinu využitelné na biopolymerní filmy, povlaky, do kosmetických přípravků nebo jako růstové stimulátory rostlin. Odpadní živočišné tuky lze zpracovat na mýdla nebo na základové matrice pro výrobu kosmetických přípravků. Nevěříte? Tak to budete muset přijít na workshop a přesvědčit se!
Na tomto bohulibém workshopu se seznámíte s praktickým využitím biopolymerů živočišného původu. Některé si osaháte ještě v neopracovaném stavu, s jinými se seznámíte ve formě různých výrobků a neošidíme vás ani o ochutnávku. A tak trošku nakouknete i pod pokličku biopolymerních recyklačních biotechnologií.