Molekulární gastronomie
Ing. Lukáš Snopek
Ústav analýzy a chemie potravin
Délka 45 minut
Dostanete to na čajové lžičce, vypadá to jako kaviár a chutná jako šálek kávy. Tak vypadá molekulární gastronomie. Může to znít jako z Hvězdných válek, ale je to realita.
Více než pánvičky a hrnce v molekulární kuchyni najdete injekční stříkačky, pipetky, kapalný dusík a spoustu různých, pro smrtelníka těžko srozumitelných, směsí a vy je všechny vyzkoušíte na vlastní kůži. Základem molekulární gastronomie jsou kvalitní suroviny, které ani po změně skupenství a tvaru neztrácí svou výživovou hodnotu, a protože je součástí workshopu i degustace, svačinu můžete klidně nechat doma.
Jako bonus se seznámíte s elektronickým nosem. Co si pod tím představit? Elektronický nos vnímá vůně stejně jako ten náš, jen je navíc dokáže zanalyzovat a pojmenovat. Jste zvědaví, jak popíše třeba takové tvarůžky?