Od krávy po tetrapak
doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.
Ústav technologie potravin
Délka 45 minut
Co se děje s mlékem od nadojení po zabalení do lahve či tetrapaku? To si objasníme alespoň na části výroby – odstřeďování, standardizaci a pasteraci. Společně si uděláme i malou mléčnou degustaci. Přichystáme mléko čerstvé (tj. pasterované), trvanlivé (tj. ošetřené vysokoteplotním záhřevem) a také bezlaktózové. Zjistíte, jaké jsou mezi nimi rozdíly a také to, které je nejlepší. Myslíte si, že mléko zahleňuje? Že čerstvé je zdravější než trvanlivé? Že má moc kalorií? Je čas rozbít některé mýty, které o (zejména UHT) mléku panují, a toho se my rádi zhostíme. Nezapomeneme si vysvětlit ani laktózovou intoleranci, aby vaše mléčné vědění bylo kompletní.