Od krávy po tetrapak

doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.
Ústav technologie potravin

Délka 45 minut

Co se děje s mlékem od nadojení po zabalení do lahve či tetrapaku? To si objasníme alespoň na části výroby – odstřeďování, standardizaci a pasteraci. Společně si uděláme i malou mléčnou degustaci. Přichystáme mléko čerstvé (tj. pasterované), trvanlivé (tj. ošetřené vysokoteplotním záhřevem) a také bezlaktózové. Zjistíte, jaké jsou mezi nimi rozdíly a také to, které je nejlepší. Myslíte si, že mléko zahleňuje? Že čerstvé je zdravější než trvanlivé? Že má moc kalorií? Je čas rozbít některé mýty, které o (zejména UHT) mléku panují, a toho se my rádi zhostíme. Nezapomeneme si vysvětlit ani laktózovou intoleranci, aby vaše mléčné vědění bylo kompletní.

HURÁ NA REZERVACI!
Kdy se můžu workshopu zúčastnit?
Je to jednoduché! Dopolední program je určen výhradně pro zájemce ze středních škol. Jedinci, rodiny, přátelé vědy se mohou přihlásit na odpolední program.

Pro koho je workshop určen?
Všechny workshopy jsou odborného charakteru, což ovšem neznamená, že nejsou pro každého – jsou! Jako účastníci se budete pohybovat v laboratořích a naučíte se pracovat se speciálními látkami a drahými přístroji.
Z těchto důvodů je určena věková hranice 15+.

Můžu si rezervovat více workshopů?
Spíš bychom řekli – musíte! Čím víc workshopů si zarezervujete, tím víc obohaceni budete opouštět naši fakultu. Na výběr máte z dalších 21 jedinečných témat v sekci WORKSHOPY 2024.

Kolik zájemců se může jednoho kurzu zúčastnit?
Projekt Jak nafouknout laboratoř zatím není v našem měřítku zkoumání, proto je maximální počet návštěvníků jednoho workshopu 15, není-li přímo u workshopu uvedeno jinak.
A protože akademický čas je drahocenný, minimální počet zájemců je 5.

Pokud je vás více, nezoufejte a rozdělte se na dvě skupinky. Workshopů je dost pro všechny a každý z nich se opakuje několikrát denně. Skupinky se tedy mohou vystřídat.

Kolik workshop stojí?
Moudrost rozdáváme na Fakultě technologické vždy s láskou a zdarma.