Ing. Zuzana Míšková, Ph.D.
Ing. Jana Šenkýřová, Ph.D.
Ústav technologie potravin
Délka 45 minut
Vejce natvrdo, naměkko, nahniličko, vajíčka míchaná, ztracená, omeleta nebo tři vejce do skla.
Taky byste si dali? Asi ano.
Vypadá to, že vajíčka jsou rozhodně oblíbenou, pro někoho téměř nepostradatelnou, součástí našeho jídelníčku. A podle toho vypadá i spotřeba vajec v České republice, která se pohybuje kolem 260 kusů na obyvatele za rok. Vajíčka tedy milujeme, ale co o nich vlastně víme? Jak vypadají v současnosti chovy nosnic? Jaké je chemické složení vajec? Jak vejce stárne? Co se stane s vejcem, na které zapomenete, a zůstane vám doma několik měsíců?
Rozlousknout tyto otázky vám pomůže absolvování našeho „vaječného“ workshopu. A krom všeho dalšího si odnesete
i jednu pro život velmi důležitou dovednost, naučíte se rozeznat čerstvé vejce od starého bez toho, aniž byste ho museli rozbít.